onsdag den 30. maj 2012

Bureakratiet hæmmer den danske udvikling


At gøre forretning i Kina er som at ride på en tiger. Det går hurtigt, det er vildt og det er lidt farligt. Farligt er det, fordi Kinas økonomi er så ufattelig stor og dynamisk, at man hele tiden skal passe på, at man ikke i overdreven tro på egne evner og muligheder kommer til at spænde buen for hårdt.

Jeg er netop kommet hjem fra en smuttur til Kina. I Hong Kong underskrev jeg et 'letter of intent' om etablering og drift af lagerfaciliteter samt et designcenter i pelsbyen Ye Yoa.Ye Yoa ligger et par timers kørsel syd for Shanghai og er i dag det hurtigst voksende pelsproduktionscenter i Kina. Byen rummer i dag godt 1200 buntmagervirksomheder, men ambitionerne er høje, så man er i fuld gang med at fordoble kapaciteten. Om halvandet år vil der derfor være hele 2500 pelsvirksomheder i byen. Man er stålsat fokuseret på at blive verdens mest betydningsfulde pelscenter - Hverken mere eller mindre.

Derfor har de gode pelsfolk i et tæt parløb med den lokale administration presset på for at få tilladelse til at få frihandelsstatus til nye store lagerfaciliteter. Det er disse lagerfaciliteter Kopenhagen Fur er blevet bedt om at drive. Og når man nu alligevel er i gang med gravkøerne, kranerne osv. hvorfor så ikke bygge et designcenter? Det hører vel med. Men der skal jo nogle til at drive sådan et center så derfor er Kopenhagen Fur også blevet bedt om at se på den sag. Hele det øverste partiapparat var til stede i Hong Kong og naturligvis også de øverste administrative ledere. Det hele blev garneret af de mest betydningsfulde pelsfolk fra byen. Hele seancen var designet for at lægge maksimalt pres på Kopenhagen Fur. Man har behov for vor viden og erfaring for at komme videre.

Da jeg sad der med pennen i hånden og satte min signatur på aftalerne, kunne jeg ikke lade være med at tænke på hvorledes en tilsvarende situation ville være i Danmark. Der eksisterer simpelthen ikke det mindste pres fra den offentlige sektor for at få erhvervslivet lidt op på tæerne og investere i nye aktiviteter og arbejdspladser. Der er nærmest tale om det modsatte. Man får undertiden det indtryk, at hvis nogen, f.eks. en pelsdyravler, ønsker at udvide sin virksomhed, ja så opfattes han mere som et problem end et positivt bidrag til at holde aktiviteten oppe til gavn for beskæftigelse og den kommunale økonomi. Jeg tror at mange andre erhverv har den samme oplevelse. Det er pokkers besværligt at søsætte nye ideer og aktiviteter i Danmark. Kommunerne kæmper med håbløs lovgivning på en række områder. Bureaukraterne og interesseorganisationerne har effektivt taget dynamikken ud af det danske samfund.

Lad mig tage et eksempel:

Kopenhagen Fur, Dansk Mode og Tekstil, samt Guldsmedenes Leverandørforening besluttede for et år siden at gå sammen og skabe et inspirationscenter i København. Tanken var at de tre organisationer bl.a. placerer deres kreative aktiviteter i et fælles center med sigte på at tiltrække danske såvel som udenlandske virksomheder til centret i håb om at en egentlig klynge af kreative virksomheder vil indeholde så mange synegier at centret kan medvirke til at gøre København til et internationalt modecenter. Vi har allerede mange henvendelser fra bl.a. kinesiske modevirksomheder, som udtrykker interesse i at benytte det planlagte center som stepstone ind i Europa. De kinesiske virksomheder har kapitalen og viljen til ekspansion, men mangler kulturel forståelse herunder den helt nødvendige forståelse for modens natur. Det har en lang række danske virksomheder derimod. Så hvorfor ikke kaste sig over Europa i samarbejde med kinesiske virksomheder? Tilsvarende kan et samarbejde med f.eks den kinesiske modeindustri gøre det tilsvarende lettere at komme ind på dette meget vigtige marked. Vi har viden og indsigt, men mangler kapital og måske den helt grundlæggende energi og ekspansionslyst som præger det kinesiske erhvervsliv.  De tre organisationer bag initiativet er enige om ikke at bede om offentlige penge til projektet. Vi klarer det hele selv.

Projektet har fået mange rosende ord med på vejen, men det er blevet ved ord. Mange ministre, folketingspolitikere og byrådspolitikere synes, at det er en meget spændende ide. Men det bliver ved ordene. Vi har et ønske, nemlig at få et areal stillet til rådighed i København så vi kan komme i gang. Vi betaler selv, vi beder ikke om gaver. Efter et år i den kommunale bermudatrekant for gode ideer og initiativer synes der endeligt langt om længe at komme lidt skred i tingene.

Mens vi har overvejet, tænkt os grundigt om, funderet over lokalplaner osv. osv. har de gode folk i Kina bygget et nyt pelscenter i Shanghai med plads til 250 forretninger. I Ye Yoa er de som skrevet i fuld gang med at øge kapaciteten med 1200 virksomheder, og i nabobyen Haining udvider centret med yderligere 250 forretninger, ud over de 200 de udvidede med i fjor. I København fylder vores projekt stort set intet i forhold til det de bygger i Shanghai området, men i guder hvor det tager tid.

Hvor ville det være befriende hvis politikere og administration talte lidt mindre og handlede tilsvarende mere. Vi er beriget med ord uden indhold i rigelige mængder. Udvis dog lidt begejstring og handlekraft.       

Ingen kommentarer:

Send en kommentar